Nazwa sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą.
Dawniej w Japonii tak zaprawionym ryżem konserwowano żywność, głównie warzywa i ryby. Z biegiem lat zaczęto dodawać składników: ryb, warzyw, grzybów, glonów.
Uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, który znajduje się pod ścisłą ochroną, dlatego też przy przyrządzaniu sushi stosuje się wasabi pochodzące ze specjalnych hodowli.
Nieodzownym składnikiem przy jedzeniu sushi jest sos sojowy i marynowany imbir. Odświeża on kubki smakowe w przerwie pomiędzy jedzeniem różnych gatunków ryb, aby smak poszczególnych potraw był wyrazisty.
Kultura Dalekiego Wschodu charakteryzuje się wielką dbałością o ducha i ciało. Przejawem dbałości o ciało jest zdrowe odżywianie się, oparte na naturalnych i swieżych składnikach.
Najlepszym przykładem tego jest sushi. Średnia długość życia Japończyków jest największa na świecie.